Onderhoud en onderhoudscontracten

Onderhoud en onderhoudscontracten

Om de betrouwbaarheid van uw noodstroominstallatie te garanderen is het essentieel van belang deze regelmatig te laten inspecteren door specialisten. U bent hiervoor bij SIM Holland aan het juiste adres. Onze Service Engineers zijn opgeleid volgens de fabrieksstandaarden en met hun jarenlange ervaringen in de noodstroommarkt gaan zij elke uitdaging aan. Al onze Service Engineers hebben de benodigde papieren (VCA VOL, VOG, NEN 3140VP etc.) in huis om uw installatie in topconditie te houden.

Wij bieden u de mogelijkheid om uw noodstroominstallatie door ons professioneel te laten onderhouden. U kunt hiervoor een Servicecontract bij ons afsluiten waar alle vereisten en wensen in beschreven staan zoals de benodigde onderhouds- en inspectiewerkzaamheden, eventuele 24/7 storingsopvolging en de wettelijke keuringen als SCIOS. Optioneel kunnen we andere werkzaamheden en/of inspecties toevoegen als periodiek proefdraaien en belast testen.

Preventief onderhoud noodstroominstallatie

Wij adviseren u om de noodstroominstallatie minimaal 1x per jaar preventief te laten onderhouden en (belast) te laten beproeven. Tijdens dit onderhoud wordt de installatie op tal van punten gecontroleerd, zo nodig afgesteld en/of bijgeregeld. Daarnaast worden preventief (verbruiks)delen als smeerolie en filters vervangen. De vrijgekomen afvalstoffen worden ingenomen en afgevoerd naar een (milieu) gecertificeerd inzamelbedrijf. Daarnaast adviseren wij ook minimaal 1x per jaar een net uitval test uit te voeren en de brandstoftank jaarlijks te laten controleren op basis van de wettelijk verplichte BRL K903 richtlijnen. 

Aanvulling op het jaarlijkse onderhoud

Naast de werkzaamheden tijdens het jaarlijks preventief onderhoud, zijn er precaire onderdelen in noodstroominstallatie toegepast die, in aanvulling op het jaarlijks preventief onderhoud, elke 4 jaar en/of elke 8 jaar gecontroleerd of vervangen moeten worden.  

Elke 5 jaar (in combinatie met het jaarlijks onderhoud): vervangen startbatterij(en), vervangen PLC back Up batterij, vervangen koelmedium, koelwater voorverwarming (indien nodig) en het luchtfilter. 

Elke 10 jaar (in combinatie met het jaarlijks onderhoud): vervangen startbatterij(en), vervangen PLC back Up batterij, endoscopisch onderzoek verbrandingsruimte, controle inspuitstukken (injectors), vervangen luchtfilter, vervangen waterslangen, vervangen koelmedium, vervangen koelwater voorverwarming, vervangen V-riemen. Deze werkzaamheden zijn motormerk en type specifiek.

Laat elke 4 jaar de installatie grondig analyseren

Naast de jaarlijkse (visuele) controle van de elektrotechnische componenten in de noodstroominstallatie zoals de generator en het laagspanning besturingspaneel, adviseren wij de installatie elke 4 jaar grondig te laten analyseren. Tijdens deze analyse zal onder andere bij de generator de winding- en isolatie weerstand worden gemeten (stator, rotor en op wekker). Tevens zal de motorbedrading en toegepaste elektrotechnische componenten worden gecontroleerd en beoordeeld. Het besturingspaneel zal worden beoordeeld op zogenaamde “hot spots”, verbindingen, klemmen en status van de bedrading. Daarnaast worden de bediening en indicatie / meet instrumenten grondig gecontroleerd. Alle gebruikte componenten worden beoordeeld op functionaliteit, leeftijd en courantheid. Aansluitend zal een rapport met aanbevelingen voor mogelijke verbeteringen of (preventieve) vervangingen worden opgemaakt. Deze werkzaamheden zijn installatie specifiek.

UPS inspecties en onderhoud

Het doel met het uitvoeren van preventief onderhoud en aanvullende inspecties is dat de installatie in optimale conditie is en blijft en daarmee een maximale beschikbaarheid van de systemen kan bereiken.

Batterijtesten

Batterijtesten zijn een belangrijk onderdeel van het onderhoud om de beschikbaarheid van de batterij te bepalen. De batterij zal, gezien de ontwikkelingen van de elektronica in de afgelopen jaren, tegenwoordig vaak de zwakste schakel zijn in de keten van componenten die gezamenlijk een UPS systeem vormen.

Preventief onderhoud per jaar UPS

 • Inspectie en werking van de UPS en zijn omgeving
 • Inspectie en werking van de batterijen en zijn omgeving
 • Manuele verificatie van de aansluitingen en de klemmen
 • Reinigen buitenzijde UPS
 • Reinigen binnenzijde UPS
 • Reinigen buitenzijde batterij racks (indien open rack)
 • Reinigen van de batterij aansluiting indien van toepassing
 • Standaard batterij test (Batterij ontladingstest)
 • Software updates/upgrades
 • Preventieve vervanging van ventilatoren
 • Preventieve vervanging van AC en DC condensatoren (indien van toepassing)
 • Manuele verificatie van de aansluitingen en de klemmen
 • Geavanceerde batterij test (iedere batterij onafhankelijk) mits bereikbaar

Wilt u graag meer informatie over het onderhoud of het onderhoudscontract? Neem vrijblijvend contact met ons op! 

SIM Holland B.V. logo
SIM Holland B.V.

Voer uw zoekopdracht in:

Neem contact met ons op